måndag 3 september 2007

Joakim 2.0

Hade en grymt bra föreläsning i Fredags som handlade om Web 2.0. Lite sjysta tips om hur man kan jobba mer dynamiskt och effektivt med internet som ett verkyg för att få saker gjort. Eller hur man friskt kan slösa med sin tid [läs; Facebook och Twitter].

Brief:
Twitter = Micorblog = Man skickar max 140 tecken per inlägg. Överallt. Hela tiden.
Exempel
#Inlägg 2007.09.03 11.20 "Nu häller jag mjölk i kaffe"
#Inlägg 2007.09.03 11.25 "Nu dricker jag kaffet"
#Inlägg 2007.09.03 11.27 "Mmm. Gott! ;-)"

RSS-feeds = Det som gör att du slipper surfa runt till alla bloggar. Du sammanställer en egen "tidning" som innehåller de nyheter, bloggar och andra updates som du är intresserad av. Smart. Faktiskt.

del.icio.us = sidan där du samlar upp alla dina länkar. Du lägger till en knapp på din webläsare som gör att du kan tagga alla dina bokmärken. Då blir dom helt plötsligt sökbara. Smart huh? :)

Wiki´s. Du har ju förmodligen redan varit inne på Wikipedia. Wiki kommer från hawaiiska (det heter väl det? Eller ska det va Hawwaianska? *mongo-ord*). Det betyder hur som helst snabbt. En wiki är en websida som är busenkel. Typ text, med fetures som fet stil och länkar. Tricket är att vem som helst kan uppdatera den (eller alternativt några personer med befogenhet). Så då har en grupp möjlighet att jobba med samma dokument istället för flera olika versioner.
S-M-A-R-T!

Sen sa föreläsaren att Facebook är anskrämligt och populärt. Facebook är användarfientligt. Hata facebook. Alla använder Facebook. Din blivande arbetsgivare kommer förmodligen att kolla upp dig på Facebook. Kolla in bilderna där du är taggad. *Eh... hjälp?*

Idag startar projekt Clean Up the Web. Jag ska ta bort alla taggar på mig då jag förekommer på usla bilder med ananasdrinkar och annat anskrämligt.

Sorry, partypeople! Vill jag nån gång få jobb är det dags att bli lite mer incognito på webben.

Låt oss börja! *tar fram golvmoppen*

/J.

11 kommentarer:

Tem sa...

Web 2.0 är såå last year..
Haha! ;P

Tem sa...

Jag kan hålla med om att facebook är användarfientligt. Visst, folk säger att blablabla, men myspaceProfiler är såå fula. Ja, sant men facebookprofiler är så överfulla med alla dessa värdelösa små widgets och insticksprogram att man inte hittar ett jävla skit. Aja, pest eller kolera.
Annars finns det ju alltid virb.com, communityt för de lite mer kreativt inriktade, typ.

RSS-feeds är för övrigt att man prenumererar på användarens innehåll.

Not Indie, nor Emo. sa...

Tem. Ang Feed'sen: Jag gjorde ett försök till liknelse till dom som inte är så haj på nätet.

Men så klart. Du har rätt RSS-feeds är att man prenumererar på användarens innehåll. Men oftast så sammanställer man ju innehållet i ett program eller på en websida. För att slippa runtsurfandet... Det var det jag menade i min lätt haltande liknelse med en tidning. Nyheter, Nöje, Kontaktannonser.. ;)

Tem! Skulle inte du kunna redogöra lite om Web 3.0 för oss dödliga. *ler illvilligt*

Tem sa...

Mjo, det debatteras ju fortfarande om hur web 3.0 kommer att se ut.

**********OBS!***********
Risken finns att detta kan bli lite tekniskt, så känsliga läsare varnas.
*************************

De flesta pratar väl om "den semantiska webben" och artificiell intelligens. Vilket i princip innebär webbinnehåll kommer även att kunna läsas och förstås utav sk. software agents dvs program, typ googles sökrobotar. Och därigenom låta dem hitta, dela och integrera information enklare.
Dvs. programmen skulle inte bara läsa av innehållet i t.ex. en text, utan även förstå innehållet och kunna klassificera den därefter.
I grunden är semantiska webben uppbyggd av en filosofi, ett antal designpriciper, samarbetande arbetsgrupper, och olika typer av teknologi (återkommer till denna punkt).

Artificiell Intelligens pratas det också om, i den formen att programmen lär sig av innehållet etc.

Det snackas också om en evolution mot tredimensionell web. Vilket betyder kortfattat att webben skulle "förvandlas" till en serie 3d-utrymmen, och ta konceptet som utvecklades av onlinespelet "Second Life" ett steg längre.

Men rent generellt pratas det också om en, så att säga, konstant uppkoppling. Dvs en utökning av bredbandet både till datorer och mobil, hela tiden. Full hd-tv streamas i mobilen etc.
YouTube kommer nog inom en snar framtid att köra hd, då flashplayern har utvecklats såpass mycket att man nu även kan importera dvd-format i flash.. Typ.

Vi kommer nog även se mer webbaserade applikationer och program "för skrivbordet" (på datorn), typ som mac:ens widgets. Men man skulle nog även kunna se att man har hela sitt datorinnehåll på webben och på så sett kunna ha tillgång till sin dator hela tiden, kanske t.om i mobilen.

Sen pratas det även bl.a. om "Metawebben". Men det orkar jag inte gå in på.

Ledsen att det blev så långt, men där har du iaf. en liten föreläsning om web 3.0.

Var skickar jag fakturan?

Haha! ;)

Not Indie, nor Emo. sa...

Tackar tackar! Mycket imponerad... :)

Jag tror inte på den tredimensionella webbens framtid. Det är helt enkelt för dumt som med Second Life som det är.

Som jag har fattat det så är den "konstanta uppkopplingen" det som man egentligen talar om i Web 3.0-sammanhang, och då med fokus mot mobiltelefoner.
Kärnvärdet är "instant everything, everywhere", om jag har fattat allt rätt. :)

Börja blogga nångång ditt lilla monster! Du sitter ju på rolig kunskap!

/J.

Tem sa...

Nja, jag ser inte riktigt konstant uppkoppling som web 3.0, snarare 2.5 (beta) haha!

För om man tänker hur hoppet mellan 1 & 2 har varit, så tycker jag knappast att fetare uppkoppling kan stå för en helt ny siffra..

Imponerad? Javaffan, jag vet att webdesigner är en klyscha men det finns ju faktiskt några av oss som gör det på riktigt också. Jag sitter ju inte bara och lallar på jobbet. ;)

Förresten, log du illvilligt för att det var ett försök att sätta åt mig?? No chance baby, haha!

Inte för att vara sån, men jag säger ju att jag vet vad jag sysslar med! ;)

Blogg... njaa, det får räcka med ett nyhetsbrev lite då och då, det är bara signa upp sig vettu.

=)

elin sa...

Nördar :)

Not Indie, nor Emo. sa...

Grattis, Tem. Det känns kul att du vet vad du sysslar med. Verkligen.
Kul.

Tem sa...

Var du ironisk nu? =/

Not Indie, nor Emo. sa...

nä. Var du? =|

catya sa...

Åh, vad kaffesugen jag blev..
Och totalt paranoid att chefen glor på Facebook. SATANS PÅFUND!