söndag 6 april 2008

Transparens och kollektiva attityder

Samhället strävar mot transparens oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Tack vare att vi har teknik som fungerar, lättanvänd och framför allt billig, blir allt fler transparenta i sitt sätt att leva. De företag som har börja jobba med öppna dialoger, har fått sett frukten av det arbetet. Affärsutvecklingen kostar mindre och man skapar ett band med sina kunder på ett helt annat sätt. Samma sak gäller de som bloggar eller microbloggar. Kontakten med omvärlden får helt andra proportioner eftersom du helt plötsligt bjuder på ditt liv till alla som ids läsa om det. Och du kan få nya vänner och kontakter enbart genom att vara tydlig med vem du är och vad du tycker.

Reglerna: - Stå för ditt ord.
Vad som är intressant är att transparens ställer helt andra krav på företag såväl som privatpersoner. Du måste kunna stå för det du säger, för folk kommer ifrågasätta dig. Du måste tillåta människor att ifrågasätta dig (kommentarer), annars kommer de inte lite på dig ller tro att du inte bryr dig omderas synpunkter. Du måste tillåta dig att ha fel och kunna erkänna det, annars kommer du aldirg få någonting gjort. Transparens är som en dynamisk dialog mer än en redovisning av det du gjort, tycker och tror på.

Enligt det gamla sättet att vara offentlig är perfektion något eftersträvansvärt. Du ska se bra ut, säga bra saker och vara konsekvent. Problematiken med detta inte går att föra över till transparens. Och varför då?

Joakim is: not perfect
Vi är helt enkelt inte perfekta och eftersom transparens är detsamma behind the scenes kommer ingen orka se bra ut hela tiden och enbart säga smarta saker. Det går helt enkelt inte.

Det vackra i klagosången är att det håller på att ske en kollektiv attitydsförändring. Det kommer vara okej att vara mänsklig igen. Vi ser det redan på "bloggkändisarna" och de kändisar som bloggar. De är sunkiga ibland. De är piffiga ibland. Det är okej.

Old to the new
Det som är intressant är att de visar upp sina svaga sidor får ofta en väldigt bra kontakt med sina läsare, och ska man titta tillbaka i backspegeln så är det så vänskap har fungerat tidigare. Den som anförtror till sig andra, får ofta tillit tillbaka.

Framtiden
Jag tror att vi bara har sett början på effekterna av transparens. Främst tror jag att vi kommer se mer sanning och mindre bullshit, eftersom det är okej att säga saker som inte är helt korrekta från början. Att släppa på det politiskt korrekta är en förutsättning om man vill ha konstruktiva och verkliga dialoger, som kan bidra till verklig utveckling.

För att avsluta dessa små tankar om årets buzzword, lyfter jag mitt finger i vinden och spår nästa buzzword: Sanning.

Inga kommentarer: