onsdag 9 juli 2008

Tillbaka till dongeln

Har tillslut tagit mitt förnuft till fångs och signat upp mig på mobilt bredband. Vete fasen om jag fick till det optimala abonnemanget, men jag tror att det är tillräckligt bra. Det blev... Telia. Ja, det stämmer. Jag stöder ett företag som har prissättare som har enorma excelblad i ena handen och en crackpipa i andra. 

Anlendningen till att jag ändå signade upp mig i 18 månader var följanded: 

  • Gratis resten av året. 
  • 199 kr/månad. (-Men det är ju dubbelt så mycket som Tele2 tar, utropar kören. Och Telia använder ju dessutom Tele2:s master, fortsätter arga röster. - Wait, säger jag lugnt. Det finns fler argument, som får det här valet att bli försvarbart.)
  • Man får tillgång till alla Telias surfzoner med 54 Mbps. (Okej, men ändå... surar kören. Dubbla priset för lite snabbsurf i staden, so what?)
  • Trafiken på surfzonerna adderas inte till trafiken via 3G-modemet. (Och här är själva kärnan till köpet).

De flesta dongel-abonnemang bugger på att man får surfa hur mycket som helst, vart som helst för samma pris. Vad som däremot inte alla leverantörer är jättetydliga med är att man faktiskt har en begränsning i trafiken. Surfar du äver 5 GB per månad så begränsas din trafik till 30kbps. Vi pratar alltså lite sämre än ett modem från början av 90-talet. Låter det lockande efter att man har streamat lite musik, tv-serier och filmer?

U-landsuppkoppling? Resten av månaden?

-Nej, tack.

Därför är Telia abonnemanget helt ok. Nackdelar?

- Kackig upphastighet och rätt dyrt. Men bara rätt så.

2 kommentarer:

Bisonfredrik sa...

Jag har också signat upp på Telia, av ungefär samma orsaker som du. :)

Är du i Stockholm nu? Vi borde käka burgare nån dag.

Joakim Nyström sa...

Det var egentligen den femte punkten. Bison har valt att använda Telia ;)
Är och myser i Stockholms skärgård nu i en vecka, men tar gärna och burgar loss med dig innan jag åker ner till gåsa-landet. Jag kollar av med dig på jaikun.
Bara för att man går barfota i gräset behöver man ju inte vara offline. ;)