tisdag 18 november 2008

Jag är trött på debatten..

..men kan inte låta bli att ha en åsikt. Fredrik Wass tycker och tänker om kön, strukturer och vanans makt i ett inlägg på Bisonblog. Där varvas frågan om varför det fanns så få kvinnor i debatten på SIME och varför den svenska komiker-scenen lider av samma brist i könsfloran, helt apropå en artikel som Nour El-Refai publicerade på Newsmill.

Jag skulle personligen ha uppskattat fler kvinnor i debatterna, men det bakomliggande problemet grundar sig nog i de där omtalade strukturerna. SIME fokuserar just på entreprenörskap och innovation. Att ta risker. Och det är något som inte den normativa kvinnobilden uppmuntrar. Det finns kvinnor inom webb och entreprenörskap, men inte så många som har lyckats bygga upp stora innovationsprojekt. (Kanske just för att det kräver finansierer som inte törs satsa på kvinnor).

Men i grund och botten så får man ju fråga sig vad man ska göra för att inte bara stå där och, för att citera Nour, "peka ut bajs"?

Ska man ge mediokra kvinnor fler chanser? - Jag skulle inte göra det mot någon oavsett kön.

Ska man se till individen, istället för till könet? - Individen är redan formad av sin omvärlds normativa könsbild, så det hänger dessvärre ihop.

Kanske lösningen ligger i det som kallas missmatchning. Att man inte agerar inom den norm man blivit tilldelad. Det man gör då är att vända sig från hela den världsbild som ens omgivning delar och ogiltigförklarar den. Du säger att alla har fel. Men du åstadkommer förändring eftersom alla måste börja se över sina värdegrunder.

Sånt är jobbig, så därför blir man impopulär. Och vill man förändra, på riktigt, måste man vara beredd på att vara impopulär. Och kanske inse att inte alla kommer lyssna och att det kommer ta tid.

Jag tror Nour fattar det, jag tror Fredrik fattar det. Jag fattar det.

Men det jag inte fattar är varför så många kvinnliga komiker är sjukt tråkiga.

Det borde ha hänt mer än Babben och Ulla Skog på 20 år.

(Nej, Christine Meltzer och Petra Mede är inte roliga... tyvärr.)

3 kommentarer:

Nordgren sa...

Men alltså det går ju inte att prata om "roligt" som om det vore objektivt mätbart. En intressant fråga är väl varför män generellt inte tycker att kvinnor är roliga, och varför många kvinnor också skruvar på sig inför kvinnors steg upp på komikerscenen?

Det vore intressant att se självrannsakningar från både män och kvinnor kring varför man tycker att en viss komiker är rolig eller inte roligt. Att försöka hitta vad det är som träffar en, vad för världsbild det är som gör att man tycker att ett visst skämt är kul.

Varför tycker t ex jag att det här och mycket annat av Nina Hemmingsson är så vansinnigt kul att jag har köpt serierutan på magnet och satt på kylskåpet?

http://www.andyland.se/Graphics/Products/159.jpg

Min analys skulle vara att det träffar mig för att Nina fattar nåt om hur gränserna ser ut för förväntat beteende för män och kvinnor, ritar serier om motsatta beteenden men med en bisarr skruv som kombinerar ett klassiskt kvinnligt beteende med ett manligt på ett sätt som blir helt fel och därför väldigt kul. Tycker jag. Av en anledning. Inte för att Nina ÄR rolig. Utan för att kombinationen av hennes och min verklighet gör henne rolig för mig. Vad gör en komiker rolig för dig? Identifikation är troligen en rätt stor pusselbit, och då är det kanske inte så konstigt att kvinnor inte "är roliga"?

Anonym sa...

"Men det jag inte fattar är varför så många kvinnliga komiker är sjukt tråkiga. Det borde ha hänt mer än Babben och Ulla Skog på 20 år."

Varför det? Varför borde det hänt mer?

Främsta orsaken är ju att roliga kvinnor inte är ståuppare. Roliga kvinnor är serietecknare, skådisar, modeller, popstjärnor och kenovärdinnor som får mensvärk.

Främsta orsaken kvinnliga komiker sällan är roliga är att de inte vill göra sig själva eller kvinnor löjliga. Det skulle motverka "könsmaktsordningen" och skicka tillbaka kvinnor 50 år i tiden till den tid då män skrattade åt kvinnor.

Försök själv kombinera idealet att män inte skall skratta åt kvinnor med att vara rolig kvinna och se vad som händer. Det är inte särskilt konstigt kvinnor som inte vill män skall skratta åt kvinnor inte är roliga ståuppare.

Joakim Nyström sa...

@nordgren: Du har helt klart en poäng i att humor är mötet mellan två verkligheter och att det inte är objektivt mätbart.
Att jag kan sitta och garva åt Betnér i timmar är ju för att jag själv har problem med den hycklande värld vi lever i och gillar att någon säger sin mening. Men jag undrar om det verkligen är så att män generellt sett inte tyker att kvinnor är roliga eller om det är enklare för en kvinna att identifiera sig med en man än en man med en kvinna..

Jag tror inte riktigt på @anonyms tanke om att kvinnor låter bli stå upp på grunda av att de är rädda för att motverka könsmaktsordningen. Man är inte ett mähä, bara för att man kan få folk och skratta.