tisdag 13 oktober 2009

Del 3. Epos av otillräcklighet.

Alla som jobbar frilans vet en sak. När någon frågar hur det går, svara alltid bra och le. Om du inte gör det betyder det att allt håller på att gå åt helvete. Nu råkar det dessutom vara så att alla gör det trots att allt går åt helvete, vilket i sin tur skapar inflation i "Jo tack, det går bra! *charmigt smile* -Själv då?".
Om du över huvudtaget tvekar på ditt "jo-tack-det-går-bra-nu-serru-parra-rullar-in-jo-rå-kompis!-!-!-!" betyder det att du är ett smittat djur som har gått ner för räkning. (Det behöver inte vara så, du kanske bara hade ont i halsen och dröjde med svaret. Spelar ingen roll.)

Just nu går det... Obra. Om man räknar lite framåt i tiden. Ärligt talat förstod jag vad jag tänkte, men är enormt besviken på att jag inte riktigt följde den tanken hela vägen. Men det är så jävla lätt att vara smart i huvudet och jävligt mycket svårare att genomföra det.

Bjuder några lärdomar i punktform:
  • Man ska aldrig köra på en deltidslön i ett projekt som du ska bygga case ur. Kan du inte leva på den, tacka nej. Simple as that.
  • Är du osäker på vad du ska göra i ett projekt. Be om tydligare riktinjer eller tacka nej.
  • Obehaglig sanning: Gratisjobb och lågt betalda jobb brukar leda till andra jobb. De jobben brukar också vara lågt betalda eller gratis. Kortfattat: Kan du ta betalt i första jobbet kan du göra det i nästa. Det här är inget som man kommer ifrån. Förr eller senare måste du börjar kräva något för det du ger.
  • Prestige är den grymmaste(grym som i jätte-elak, inte cool) arbetsgivaren du kan ha. Släpp den och du vinner grymt mycket frihet.
  • Dissa aldrig någon av dina tidigare arbetsgivare. Ever. På riktigt. Ingen är in bödel om du inte har valt att de ska vara det. (Det är därför jag inte klagar på någon och pekar finger.)
Allt handlar mest om vad man måste ta ansvar för sig själv. Ingen annan kommer göra det. Och det är väl lite här jag hamnade i en halvjobbig situation. Jag har försuttit mig själv i en läkcande båt och får McGuyvra mig ur den själv. (Yep, jobbar fortfarande för Mr Prestige... men nån gång får man slita lite för sin värdighet)

Tror inte jag kommer längre nu. För nu stänger baren. Ska kila iväg till nästa. Ska köra en liten insats om 55 minuter.

Slut: Del 3