söndag 1 november 2009

Arga kocken (som vill köpa hem mat)

Jag är skitsugen på mat nere från Wokhouse på Valhallavägen. Tyvärr köpte jag två kilo kyckling förra veckan och känner pressen på mig från wifey + mitt konsumtionssamvete. Man köper liksom inte bara en jävla massa kyckling och sen tar hem köbe-wok. Man blir tvungen att göra sina egna kulinariska excesser från sctratch, eftersom man har varit så förbannat huslig att man storhandlat en buata-låda med kycklingbröst.
Det finns bara ett problem.
Det finns inte några vettiga wok-recept på webben. De olika wokrätterna måste vara världens mest förvanskade. Till att börja med, så samlas allt ihop under "wok". De är som att kategorisera mat i kokt och stekt.
"- Jag vet! Vi äter stekt mat. Jag vet ett bra ställe på hörnet som serverar stekt mat"
Det blir typ ännu värre när man läser recepten online. 90% av allt skullle kunna skrivas om till stekta grönsaker och köttbitar.

Men om vi bortser från att jag är en jävla surgubbe ibland så kvarstår ändå en fråga:
-Hur i helvete gör man riktigt god wok? Och nu menar jag inte att man köper hem lite röd currypasta och en trött burk kokosmjölk. (Det är ju typ 2000-talets svar på kassler med ananas, äckligt, svennigt och framförallt ganska tråkigt.)
Jag vet ju att man kan komma rätt långt på att rosta sesamfrön och trolla med ostronsås. Min vision just nu är något rött som är mellanstarkt och smakigt.

Tror att det blir någon form av variant med vitlök, ingerfära, chili och basilika med ett stänk fisksås på. Men det känns inte riktigt 100%. Jag vet att det finns ett bra sätt få till det dom har där nere.

Om du har ett grymmefint recept på wok inkluderande broccoli, blomkål, kyckling, vårlök och morot kan mmm..:a lite.
Så vet jag. :)