söndag 14 mars 2010

Nej, jag är inte PK.

Jag är inte PK. Jag kommer inte säga att vi behöver ett postmodernistisk dekonstruerande av könsrollerna. Jag kommer inte säga att allt är relativt och jag inte kan uttala mig eftersom jag inte tillhör målgruppen.
Jag kommer med ett sprucket leende stå och urinera i motvinden. Jag kommer svära i kyrkan. Jag kommer säga att jag tycker modereportage oftast blir fjantiga.

Inte för att jag strävar efter att provocera. Inte för att jag vill ha uppmärksamhet. Men för att någon, någon måste vara barnet som ropar att kungen inte har några kläder. Och jag skiter fullständigt i att jag är ett närsynt och skelögt barn som ser fel om och om igen. För jag berättar i varje fall vad jag ser istället för att sitta och nicka i takt till PK-trummans glättiga ljud. Jag försöker bjuda på ett uns av ärlighet i denna tillvaro av som är befolkat av inlärda reflexer.

Döm efter dom premisserna, kära surpuppor!

8 kommentarer:

Kajen sa...

Well, surpupporna är säkert lika övertygade om att de "berättar vad de ser".

Döm efter dom premisserna.

Joakim Nyström sa...

Ibland får jag för mig att en del surpuppor fokuserar mer på att säga rätt saker och vinna retoriska poänger än att dela en syn på något.

Sånt dömmer jag ut.

Uppriktigt delade synvinklar dömmer jag inte alls. Då strävar man efter att närma sig ett samförstånd eller i varje fall förståelse.

Nordgren sa...

Joakim, rekommenderar varmt den här texten om privilegium generellt, och särskilt avdelning 4. om språk.

http://blog.shrub.com/archives/tekanji/2006-03-08_146

Om inte Fredrik varit en balanserande faktor så hade ni suttit där i soffan, fyra snubbar, och droppat von oben-kommentarer om ett gäng unga entreprenörstjejer som ni uppfattar sysslar med något otroligt pinsamt och värdelöst. Hade ni haft samma snack med en tjej i soffan? Om det _hade_ suttit en tjej i soffan, vilka options tänker du dig att hon haft för att reagera på dina inledande ord om skämskudde? Försvara de pinsamma "tjejbloggarna" och framstå som antingen pinsam själv, eller som nån sorts jobbig feminist? Eller garva med och dissa tjejerna också, för att inte tappa sin plats i gänget? Samma situation placeras alla tjejer i chatten och som tittar också i - uppenbarligen tycker två av programledarna i SSWC att Blondinbella höjden av töntigt, och då lär man sig snabbt att vakta sina ord så att man själv inte blir klassad som brudig på "fel" sätt. Lilla Gumman är okej, men inte Blondinbella. Se till att vara tjej på rätt sätt, annars hånar vi och pratar skämskudde i vår webbshow.

Det handlar inte om PK, det handlar om att sträcka sig utanför sig själv, och förstå hur ens språk och beteende påverkar andra människor, inte bara i det man säger rakt ut, utan i det man kommunicerar mellan raderna. Om att besvära sig med att tänka på vad man säger och varför, trots att det är jobbigt och innebär att man inte bara kan köra på.

Det är ingen som förväntar sig att man ska vara färdigbakad expert och aldrig yppa något uttalande som kan generera kritik, men att försöka komma undan frågan genom att spela ut PK-kortet är ett gammalt välkänt knep för att slippa jobba, slippa tänka, slippa ta ansvar och slippa lyssna på de som inte är privilegierade.

Det är lätt att vara "ärlig" i en situation där man är privilegierad.

Alltså, please read:
http://blog.shrub.com/archives/tekanji/2006-03-08_146

/Andie

Joakim Nyström sa...

@andie: Vi försöker hålla igång en show med den tid vi kan avsätta varje vecka. Utan betalning, med det engagemang som vi för tillfället har och ser att det hellre blir roligt än korrekt.

Jag vet att både du och Fredrik tycker att det är viktigt att klappa alla unga entreprenörstjejer medhårs och att män har massor med mer makt som de måste bli medvetna om och bruka rättvist.

Ni är hur grymma som helst på att se maktstrukturer och undvika att stagnera i klasser/könsroller.

Jag suger förmodligen på det. Vi skulle alla kunna sagt i soffan att vi inte var målgruppen och att produktionen var väldigt påkostad, men att de kunde sträva efter att inkludera tittarna mer.

Det gjorde vi inte. Jag tyckte det var pinsamt (ur ett helt personligr plan) och formulerade frågor därefter.

Och förmodligen skulle inte Isabella L. känna sig bekväm i soffan för det handlar inte om att göra representativa program där alla gäster är välkomna. Vi har inte lust med det. Vi vill göra det vi tycker är kul och som ger oss energi tillbaka. Att folk börjar tillskriva showen andra värden gör så klart att förväntningarna krockar med verkligheten, men vi kan inte ändra formatet för att alla vill ha TWIT, eftersom vi bara kan leverera tre killar som snackar utifrån sitt tyckande vad som var kul på webben under veckan.

Ibland lyckas vi till och med få till en gäst. Ibland till det till och med bildande. När det inte känns kul kommer vi lägga ner. Mer än så är det inte.

Nordgren sa...

Jag förstår precis under vilka premisser ni gör SSWC, och jag tycker det är jättekul och bra. Det ämnet är helt separerat från min kommentar här. Jag har inget intresse av att tala om för er hur ni ska göra ert program. Om jag var missnöjd med sswc och tillräckligt pepp kunde jag ju göra min egen show, full av Geek Girls. Så notera alltså att jag ingenstans försöker tala om för er hur ni ska göra ert program, även om det är lätt att läsa in det i alla former av kritik eller åsikter om saker som händer i det.

Finns en kul serie texter om nördfeminism på http://roleplayingissogay.wordpress.com/ förresten.

/Andie
Surpuppornas Intresseförening
Kontakta oss gärna på rabiat-for-a-reason@gmail.com

Joakim Nyström sa...

@andie: Hahaha. Jag skulle Ä-L-S-K-A GeekGirlTv. Massor!

Och jag är emot att trampa på de som är svagare. Det är bara det att jag inte värderar mig som en stark part (även fast andra gör det) och då blir det knepigt om man är van att vara kaxig istället.

Jag ska försöka se efter lite bättre vart jag sätter ner mina verbala jättefötter i fortsättningen.

Nordgren sa...

Och hey, om jag inte gillade vad ni gör så skulle jag ju inte vara med och hjälpa till med att göra inslag t ex. (se Pablos the hacker-intervjun). Trots att t ex jag och Björn inte alls är överens i de här frågorna heller.

Men hur som helst, vad jag försöker säga är väl att mina försök till diskussion här handlar om att poängtera var jag tycker analysen går fel, trots att jag vet att det gör mig till en irriterande rabiat feminist, på samma sätt som du upplever att du blir tvingat till politisk korrekthet. Men syftet är _inte_ att tala om för dig eller er hur ni ska sköta ert projekt.

/A

Nordgren sa...

ha, överlappspostning. Anyways, bra analys det där att det är svårare när man inte ser sig själv som stark!

Kanske blir Geek Girl TV nån gång, man vet aldrig. :)

/A