onsdag 9 juni 2010

Att förhålla sig till bananskalshalk

Man börjar aldrig med rubriken när man skriver texter. Inte de proffsiga i varje fall. De vet att man drar till med rubriken i sista stund. När man vet hur det slutar. När man känner till sensmoralen och vad som blev det viktiga i berättelsen.

Som när människor berättar om sina liv.

Verkligheten är ju aldrig som den återberättas. De där beryktade bananskalen brukar ganska ofta komma från lata berättarna (eller möjligtvis lite naiva berättare). ALLT är bananskal. Och ALLT är ju, herregud, förpackade bananskalhalk.

Personer som verkar galet framgångsrika vet att livsmål och ambition är nyckelorden som kan förvandla ett ganska tilltrasslat levnadsöde till en spänd, röd tråd, som skär genom livskaoset med rak beslutsamhet. De har koll på hur man förpackar livet i små snygga case, som visar hur genomtänkta beslut för en fram till livsmål som sattes upp en gång vid tiden som barn.

Alla vet att livet och nuet är ett kaos. Ett myller av små infall och slumpartade händelser som raskt för oss mellan ögonblick av då vi stannar upp och tänker; - Jösses, vad har jag åstadkommit? Och vad i helskotta vill jag göra?
Och visst, ibland hjälper våra beslut att få oss någorlunda åt ett håll som vi bestämt någon gång i början. Men gräset blir ofta lite brunare när man väl är på plats och vinnarna är ju de som skriver historien, så tillslut sitter vi där och packar ihop mödor med slumpens nycker så att tillvaron verkar förnuftig. - När vi är dom bäst färdas vi alltid mot ett grönare gräs och våra oförståndiga beslut från gårdagen förvandlas till värdefulla lärdomar.

Så hur ska man då se livet om det bara är ett mishmash av slump och efterhandskonstruktion?

- Tja, jag tror att man får se livet lite mer som en skön kreativ process. Okej, om jag ska vara ärlig;  det är ett kladdpapper. Ett kladdpapper där vi gör våra första utkast till  förnumstiga efterhandskonstruktionen, men det är inget fel med på det. Kladdpappret rockar, för det är här allt det spännande händer!

I slutändan är det viktiga att ha sjukt kul, skaffa en massa härliga underlag på kladdpappret och sen tillsammans, med alla de spännande människorna man möter på vägen, författa den bästa historia man kan komma på.

- Och när varje gång du hör någon säga att de har följt en spänd röd tråd, kom ihåg att det bara är ljug. Eller som man säger i branschen; Jävligt bra rubriksättning.

Inga kommentarer: