fredag 30 juli 2010

Semestern hittills; Politik, Nätokrati, Berlin och Pappersböcker

Chill, diskussion och läslistor på Lådna


Kickade igång mitt sommarlov genom att sticka ut ett par dagar med Mattias, Ulrika och Annika till Lådna och fick ett par fina dagar med sköna samtal om moral, kognitiva nivåer och politik. Tack vare Mattias fick jag en grym läslista för sommaren som kommer göra mitt liv som katt bland de intellektuella hermelinerna aningen mer hermelinlikt. Vad jag menar med det är att jag vill gräva mig djupare i kommunikation och nätverkstänkande och då behövs det en eller två (etablerade) modeller att kunna ta till när man beskriver och diskuterar omvärlden.


Istället för readern nu i sommar

En bok på Mattias lista har jag börjat skumma igenom; Nätokraterna, vilken har gett mig både en, två, och kanske rentav tre, tankeställare kring hur hela samhället är uppbyggt och vilka drivkrafter som egentligen styr skeenden och agendor. Mycket är bekanta tankar, men som jag inte har lyckats/hunnit sätta ord på. Då är det väldigt tacksamt att någon redan har gjort det. :)
Hittills har jag cruncha i mig idéen om ett paradigmskifte från kapitalism till informationalism, hur maktförskjutningen mellan två parallella överklasser fungerar under sådana skiften och vad som egentligen avgör memer levnadsduglighet.

Har inte kommit mer än till hälften än, men lovar att dela ut lite tankar när jag har hunnit igenom första varvet på den.

Lite mer postglobalisering-teori

Samtidigt som jag äntligen har fått tid att öppna ögonen lite mer för samhälle/politik/maktdynamik har en annan intressant bok poppat upp i diskursen på webben. Det är Det Stundande Upproret som jag snubblade över samtidigt som jag var i Berlin med min diskussionsparringpartner; Fredrik.

Boken är utforskar idéen om det kapitalistiska systemets kollaps, även om den inte går samma väg som nätokraterna för att komma till den slutsatsen. Vad jag har lyckats tugga i mig från artiklar och bloggposter handlar det mer om förfallet av kapitalismen är orsak till dess undergång, snarare än att att tekniken har gjort det möjligt för ett annat system att växa fram, som i sig är mer livskraftigt än kapitalism.

Ursprungligen var det den här skarpa posten från Isabelle Ståhl, som sedan förde mig vidare till Lisa Magnusson och resten av läsecirkeln (som bland annat består av Copyriot, Redundans och Alamut; vilken dessutom gör analyserar och diskuterar boken mot Fight Club).

Får se om jag orkar mig igenom den. Har hur som helst beställt hem ett pappersex som jag kan anteckna lite i.


Tillbaks till Berlin «

Måste bara passa på att säga att Berlin var över förväntan. Riktigt cool stad och nu börjar jag fatta vad hipsterkidsen uppe på Skånegatan försöker bygga. Bra cafér, löjligt bra kulturutbud och den grymmaste arkitektur som jag sett. (Nä, har inte varit i Barca än, så jag kan inte jämföra... ÄN! :)

Kortfattat körde jag och Fredrik långa turer på stan och bara insöp ett skönt stadsliv. Shopping, häng och framförallt ett kul besök till Club Visionair som ligger på någon liten brygga vid en flod. Så. Sjukt. Bra.

Innan vi stack hem hittade vi Zapata som verkar vara ett konstnärkvarter som samlat på sig allt DDR-skrot som finns och därefter byggt fantastiska skulpturer i denna lilla tegeloas mitt i den Berlinska Cityjungeln.

Och nu till frågan som alla vill ställa:
- Åt jag curry-wurst?
- Självklart åt jag Curry-wurst. :)

Imorgon blir det flyg ner till Ängelholm och därefter hipster-bröllop. Yihaa!

Inga kommentarer: