måndag 5 september 2011

När livet (egentligen) pågår

Du lever inte när du går till jobbet. När du befinner dig på din tidsbokade gymtid eller stämt träff med några vänner för ta några drinkar fram till klockan 22:30. Det är inte när du når deadline eller när förhållande har blivit sådär stabilt. Inte heller när din lägenhet blivit klar eller när när den perfekta middagen är avslutad och gästerna har gått hem.

Livet händer i de få glappen mellan planerade händelser och planerad tid. När vi inte riktigt kan förutsäga vad som kommer. Det är någonstans i glipan mellan det oförutsagda och det oförväntade. När vi undrar om vi känner oss själva och när vi undrar om vi kommer komma i mål.  Och om målet är rätt mål.

Då, och först då är vi närvarande.

Då, och först då ställer vi rätt frågor och plockar av oss vanans glasögon. Det är först då vi agerar i nuet och blir en del av verkligheten.

Allt annat är bara en intalan om att vi har kontroll över allt och att de tankar som vi tänkt tidigare kan appliceras på nuet. Livet handlar om ge upp lite av den där intalade kollen och kontrollen (om ens för ett litet tag), så att man får en chans att insupa nuet till fullo.

- Så om du känner att du är lost och inte har koll på läget; Grattis, du lever. (Och för att citera Miranda July) Och om det inte är något att le åt, så vet jag inte vad som är värt ett leende.

Inga kommentarer: