torsdag 22 september 2011

Nattskiftet (utdrag ur 'En frilansares dagbok')

Frilansliv är speciellt. Det är något med uppluckrade strukturer och passion som ger det den härliga känslan av att faktiskt ta kontroll över det man får i kronor och ören (finns ören fortfarande?). Det har också en baksida av att man lätt kan börja leva i någon mystisk skuggverklighetet. Ni vet en sådan som restaurangfolk lever i; De åker till jobbet när folk åker hem från jobbet, går ut och festar när alla andra garanterat sitter hemma och kollar på tv. Det handlar kanske inte så mycket om kontroll utan om nödvändighet.

Det är lite här, i den insikten som jag vaknade upp för en timme sen till. Klockan 0:30, natt till torsdag. Inser att jag ställt en klocka på 20:00. Hade gått och lagt mig 18.30. Hade planerat att gå och lägga mig 16.00. Låter någon tid, i kombination med aktivitet, normal hittills? - Nej, tänkte väl det.

Jag hade planerat att vara lite utsövd till Nattkiftet. Den vedertagna termen som frilansare använder för att beskriva tiden då de oftast hinner få alla de där viktiga sakerna gjorde. När de inte är på möte hos kund eller sitter på något café och latteprenörjobbar. Nattskiftet börjar oftast runt 20.00 och slutar runt 2.30. Det är frilansarnas skuggverklighet.

0.34
Försov jag mig. Vaknade upp och insåg att det inte fanns någon mat hemma och att alla butiker nu är stängda. Blir lycklig av att jag hittar en dietbar i min väska. Den var planerad att bli frukost igår på bussen, när jag var på väg till en föreläsning jag skulle hålla 8.30, men glömde bort den eftersom jag var sömnrusig från föregående nattskiftet.

0.45
Brygger kaffe. Passar på att torka bort en smörbit som legat på mitt soffbord två dagar. (Jag vet; classy). Smörbiten kom från en "lunch" från ett annat nattpass. Häller upp kaffe och kollar i min fyllda diskho av nattskiftskaffekoppar. Funderar på att sätta upp en "Din mamma jobbar inte här"-lapp. Inser hur dumt det är att ha en sån lapp i mitt egna hem. Lägger ner idén och sätter på datorn.

01.04
Går igenom todo-listan. Inser att jag inte kommer köra av den inatt. Skriver ett inlägg om Nattskiftet.

01.50
Överväger att publicera. Undrar om inlägget verkligen är en bra för det personliga varumärket. Kommer fram till att sanningen om nattpasset måste komma fram. Trycker "Publicera inlägg".

Andra frilansare som skrivit om livet: 

4 kommentarer:

Sanna sa...

Okej, det är det här jag har att se fram emot alltså? Pepp!

MVH, Nybliven frilansare

Joakim Nyström sa...

Äh, det är rätt kul. OCH man har kul sällskap om natten.

Fasen vad kul att du kör freelance! Välkommen. :)

Sanna sa...

Haha, känner mig mer pepp än på länge faktiskt! Så om en vecka kanske jag dyker upp och lattentreprenörhänger lite på ert Coffice :)

Joakim Nyström sa...

Whoho! Ser fram emot det. Latteprenör ftw!