fredag 7 oktober 2011

Tack, Steve. Du gjorde skillnad.


När jag satt uppe igår natt hände det. Meddelandet om Steve Jobs död kom ut och twitter fylldes med kondoleanser under taggen #thankYouSteve. Den första ikonen som jag faktiskt kunnat relatera till hade gått bort endast 56 år gammal.
Under den tiden har han åstadkommit mer än vad många trodde var möjligt. Han revolutionerade världen flera gånger, byggde upp ett företag, fick sparken från det och återkom för att få det att blomma bortom allas vildaste fantasier.

Jag tror att det mest har att göra med hans inställning om att leva varje dag som om den vore den sista, vilket han lyfte upp i sitt tal på Stansford 2005.Jag blev en sen mac:are. Mitt första minne av en mac är en gammal Macintosh som jag och en polare satt och programmerade BASIC i när vi var runt 8 år. Därefter blev det en lång pause mellan mig och det där färgglada äpplet.
Först vid 2004 köpte jag min första apple-produkt,  en ipod mini och senare 2008 köpte jag min första Mac Book Pro. Efter det blev det iphones och mer laptops och en kärlek till både produkterna och varumärket. Jag blev en stolt Apple-fanboy och fick min mamma att älska teknik när jag styrde om all hennes teknikinköp till MacBooks och Iphones.

Men för mig är Steve Jobs så mycket mer än bara en person som byggt ett stort företag. Han förespråkade en filosofi och ett förhållningssätt, där man ser till människan först behov och referenser först, och därefter ser efter tekniker som besvarar de behoven. Han uppmuntrade till att våga gå sin egen väg genom sitt kända citat Why join the navy, when you can become a pirate? och reklamen Think Different, med budskapet the people that are crazy enough, to think they can change the world, are the ones who do. Han höll fast vid sina visioner och renodlade dem ner till deras essens, tog tuffa beslut och skrämdes inte av att göra misstag. I en publikdiskussion på utvecklarkonferensen WWDC från 1997,  märker man hur visionär han var i att se möjligheterna med molntjänster, webben och behovet efter ett device som tillät oss att bli mobilt uppkopplade.

För mig är han en förebild och någon som jag alltid kommer se upp till.

- Tack, Steve.

Du förändrade världen. Du har gjort skillnad. Du har fått oss att tänka annorlunda.

Inga kommentarer: