måndag 5 december 2011

Chunky äppelmos med kanelsmak (Recept)

Okej, ni kanske undrar över namnet. Det råkar det vara så att jag verkligen avskyr ordet "kompott". Det låter som en hybrid mellan potta och kompost. Inte den självklara namngivningen för något som är tokgott. Och trots att "Chunky äppelmos" just är en omskrivning av kompott, så ser jag inget problem med en omskrivning. It's good shit.

Anyhow. För er som inte vet: Jag tål inte äpplen. (Jag tål typ inte nåt med kärnfrukt + pollen). MEN, för det finns ett men i den här dystra kråksången: Jag tål typ alla frukter om de är tillagade. Något med nån kärnolja som omvandlas eller nåt sånt.

Jag köpte hem lite äpplen för att göra mitt hem fint och juligt. Sen kom jag på att det här var en jävla waste, ingen kommer ju hit så ofta och det är ganska sällan någon vill äta äpplen solo. (Don't ask me, det är min erfarenhet.)

- Såååå. Jag kom på att min mamma brukar gå crazy varje höst och göra äppelkompott, (ugh....) menar så klart chunky äpplemos, av alla äpplen från träden på vår tomt. Det brukar vara ganska gott, så jag tänkte what the fuck, jag provar om jag kan slå mamman i chunky-äppelmos-kokning. And I did.

Här kommer receptet på bästa chunky-äppelmoset:

Whatsin
  • 2 äpplen som är typ röda och lite vaxiga. Ser väldigt juliga ut. 
  • 1/2 Citron (man ska ha askorbinsyra, men jag tycker fuck that. Naturligt is the shit)
  • En hyfsat stor kanelstång
  • 1 dl socker (alltså, jag tar i nu. Det är möjligt att man ska köra i lite mindre. Eller mer. Tänk på att man häller bort upplöst socker på slutet. Just sayin)
Howto
  1. Skala inte äpplena. De röda skalen ger moset en skön rosa färg + att det chunkar till allt. Ta och kärna ur dem bara. Sen choppar du ner äpplena i 1-2 cm kuber. Lägg dem i en kastrull med säg... 5dl vatten eller så att det täcker äpplena. (De flyter så de kommer inte blit täckta, men se till att de kan flyta fritt)
  2. Häll i sockret + pressa i citronen
  3. Koka upp  och släng i kanelstången. Låt koka i 10 minuter.. typ... Smaka av på vägen och dra upp kanelstången om det smakar tillräckligt. (Tillräckligt är "gott") 
  4. Nu borde det blivit lite mosigare. Plocka upp kanelstången om du inte redan gjort det. Ta och häll av vattnet tills det bara är typ 2 cm på botten. Koka ner och rör/mosa så att det blir något mosigt som alla de chunky bitarna kan bo i. 
  5. Ok. Ta och kyl ner allt riktigt snabbt så behåller du chunkigheten. Jag slängde ut kastrullen på balkongen och tittade på Julkalendern. Du kan välja något annat. Temperatur på balkong bör ligga runt nollstrecken för att det här ska funka, så låt bli att följa receptet vid t ex midssommar. (Då sänds inte Julkalender heller...)
  6. Paketera i en snygg burk eller gör som jag och ta ett par fula tupperwareburkar i enportionssize. 
Serweuringstipz:

- Min frukost bestod idag av mitt chunky-äppelmos med kall mjölk och lite krossat husmansknäcke till. Väldigt Luthersk. Väldigt gott. Rekommenderar det hårt.

Inga kommentarer: